fredag, maj 17, 2013

Hopplöshetens hamn! Det judiska livet i Malmö tynar bort!

Malmö en gång i tiden "Hoppets hamn" för många judiska och romska koncentrationsläger-fångar, har nu blivit hopplöshetens hamn. Vi har för några bloggar sedan beskrivit de "vita bussarnas" insats, som förde utsatta människor till "Hoppets hamn".

Niklas Orrenius skriver och chattar idag på Dagens Nyheter hur förödande situationen för Malmös judar är. Släktingar till många av de som kom hit från Europas koncentrationsläger våren 1945.

Orrenius beskriver i sin artikel ett tragiskt scenario, som man inte trodde kunde vara sant i dagens upplysta Sverige.

”We are one”, står det på Eurovision Song Contest-bussarna som nu kör runt i Malmö. Den gamla industristaden har blivit en internationell smältdegel, full av framtidstro. Samtidigt lämnar judiska familjer staden. Antisemitism har blivit en tydlig del av Malmös varumärke. Trakasserier är vanliga, och få judar ser en framtid i staden. 

Invandrarstaden Malmö har under många år blivit en ny bostadsort för tiotusentals flyende människor från olika delar av världen. 30 procent av stadens 307 000 invånare är födda i utlandet.

Den allra första flyktinggruppen som fann en fristad i Malmö var judar. På 1780-talet avskaffade Gustav III förbudet för judar att bosätta sig i landet. År 1860 avskaffades sedan den svenska lag som förbjöd judar att bosätta sig utanför Stockholm, Göteborg, Norrköping och Karlskrona.

1871 grundades den judiska församlingen. Då hade tvåhundra judar flyttat till Malmö. Misstron mot dem var utbredd. Folkets Tidning skrev om den ”svärm av judar”, ”krämare och schackrare”, som bosatt sig i Skåne ”till stort obehag för ordningens vänner”, enligt tidningen. Mer om denna "misstro" kan man läsa på sajten Radio Islam.

Att placera Eurovision Song Contest i norra Europas mest antisemitiska stad är väl en bedrift som bara personer, ofta med en dold antisemitisk agenda, kan hitta på i skydd av molnet Public Service!

Dagens Nyheter agerar. Vad gör Sydsvenska Dagbladet även den liberal? Vad gör din egen lokaltidning. Har ni någonsin hört lokaltidningen adressera dagens största rasistiska problem? Om inte så kan man på god grund misstänka att tidningens journalister är tillika rasistiska medlöpare!

Förintelsens skugga faller tungt över Malmö! Vi rekommenderar Niklas Orrenius till läsning!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar