Jämställdhet borde ta en betydligt större plats i såväl åtgärd som i debatt, då den snarare har blivit sämre de senaste 15 åren. Regeringen bör sätta jämställdheten under lupp och komma med fler bra förslag.
Ullenhag skriver vidare: " I minst 500 år har det levt romer i Sverige och romerna är en av Sveriges fem nationella minoriteter. Men romernas historia är tyvärr en del av vår mörka historia. In på 1800-talet levde romer som slavar i Rumänien. Under Förintelsen sändes hundratusentals romer till Hitlers dödsläger. I Sverige utgick på 1600-talet påbud om att romska män skulle avrättas samt att romska kvinnor och barn skulle landsförvisas."
Det som ovan sägs gällde i hög grad även judar och muslimer, som bekant. För Sveriges del var landet således även stängt för judar och muslimer. Först i slutet på 1700-talet tilläts "utlänningar", att bosätta sig i Sverige och fullständigt medborgarskap kunde inte erhållas förrän på 1830-talet (lite osäker här). Så sent som 1815 pågick dock rena judeförföljelser i huvudstaden!
När det gäller romer så är inte Ullenhags inlägg helt korrekt. Trots det rådande regelverket så var många romer städslade i den svenska krigsmakten såväl hos Gustav den II:e Adolf som hos Karl den XII:e. Man var nämligen mycket skickliga med att hantera krut, kanoner och tillhörande hästar.
Det är bra att regeringen tar tag i diskrimineringen av svenska minoriteter. I Sverige finns idag tydligen 50.000 boende romer tillsammans med lika många buddister. Den minsta minoritetsgruppen synes nu vara mosaiska trosbekännare med ca 20.000 personer. Hur det skall gå för svenska samer är något oklart. Finns det snart några renbetesland kvar eller skall de stora skogsbolagen bestämma?
Kanske regeringen även borde göra något åt diskrimineringen av Malmös judiska befolkning - inte minst med tanke på att Eurovision Song Contest skall gå där nästa år. Judiska världsrådet har ju varnat folk för att resa till Malmö med dess inte helt klockrene kommunstyrelseordförande i diskrimineringssammanhang!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar