De senaste årens ekonomiska turbulens inom EU och i synnerhet dess södra randstater pekar på ett allt större avstånd i politiskt och ekonomisk hänseende. Under turbulensen kan man säga att både kommissionen och parlamentet kortslutits i princip av Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Nicolas Sarkozy. Storbrittanien, Tjeckien och ev Irlands nej till den nya budgetpakten pekar på en kommande splittring i många avseenden. I Sverige har befolkningen ej fått tagit ställning till denna medverkan utan detta har avgjorts av regeringen!
Greklands situation trots EU:s stöd och bantning av skulder är dock fortsatt oviss. Inte många tror att grekerna överlever särskilt länge med denna konstgjorda andning. När det senaste stora lånet är uppätet så är pengarna slut igen. Något som toppolitiker inom EU zonen nog försöker att förtränga. Handlar tyskar och fransmän rationellt? Mycket handlar nog om årets franska val resp Tysklands val nästa år. Det gäller att visa sig på styva linan inför sin väljare. Detta är väl EU:s stora handikapp folkval vart fjärde år. Val som ofta bestämmer agendan för dagen.
Tyskland och Frankrikes agerande pekar på att det hela tiden har förutsatts att alla EU-länder skulle införa euron. Dvs så även i Sverige. Men vi har i folkomröstning sagt nej och då gäller detta. På samma vis tänker inte heller Storbrittanien överge pundet.
EU:s utvidgning dras med stora problem, som främst berör fattigdomen. I flera öst-stater är levnadsnivån under all kritik. Utvecklingen av industri och export i många länder går kräftgång i orostider. Samtidigt skall än fler stater som dras med stora ekonomiska problem anslutas. Kroatien är närmast i tur och sedan förmodligen Serbien. Två länder som knappast talar med varandra, vilket kommer att innebära en upptrappning av åsiktsskillnaderna!
Enligt vår mening så utgör euron ett stort problem för sammanhållningen inom unionen. Främst för att et finns mycket stora ekonomiska obalanser inom Europa. Med en relativ rik nord och en fattig syd. Hur ett fattigt land skall komma ur fattigdomsfällan och kunna amortera av på sina gigantiska lån synes vara ganska oklart. Ju mer regelverken produceras från Bryssel, ju mer blir det svårigheter för många länder att acceptera dessa.
Idag är 27 stater med i unionen och snart ännu fler. Går det att styra en sådan koalition på ett enkelt vis? Knappast. Det största problemet inom EU förutom ekonomin är jorbrukssubventionerna, som främst skall tillgodose Frankrikes bönder med ett föråldrat jordbruk. Hur länge kan denna subvention hålla på?
Mycket finns att säga om EU:s tillkortakommande. Vi var en stor anhängaren av EU:s tillblivelse på 80- och 90-talet. Idag är vi inte alls så begeistrade över vad EU tillför till Sverige. Det är snarare en stor kostnad som vi får dras med. Inflytandet i EU är marginellt trots att vi är det tredje största landet i unionen. Regelverk som passar kontinenten måste även genomföras i Sverige.
Vi kommer nog att få uppleva att länder som idag har euro, som betalningsmedel får införa sina gamla valutor. Lånen upptagna av EU:s länder är gigantiska. Så även i Tyskland och Frankrike! Hur skall fattiga och rika kunna samsas på egen arena? Se hur Grekland har mottagit EU:s stödpengar. Man skulle ju kunna tro att det är positivt. Men nu framställer man Angela Merkel med nazistsymboler och det stora hotet mot landets självständighet. Naturligtvis en försvarsreaktion i en synnerligen bister tid.
Idag utgör skådeplatsen EU av två länder Tyskland och Frankrike. Detta kommer nog att bli än tydligare i framtiden. Inte minst om recessionen fortsätter. Vi andra länder blir marionetter!
En ganska pessimistisk blogg i livets mittfält. Vi värnar om små minoriteters existens, som judar o romer samt kvinnlig jämställdhet och rättvisa för pensionärer i skattesystem, vård och omsorg. Vi företräder en liberal syn på energi- och klimathot baserad på teknik och forskning. Vi är numera pensionerad med ett långt arbetsliv bl a inom försvaret. Vi intresserar oss för språk och det latin vi aldrig lärde oss. Dum inter homines sumus, colamus humanitatem!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar