En gång i tiden tillhörde familjen den kategori, som runt 1970 saknade en fast bostad. Bostäder var något svåråtkomligt. Man hankade sig fram på rivnings- eller andrahandskontrakt. I januari 1970 med vår dotter 14 dagar gammal, fick vi vårt första orginalkontrakt genom Stockholms bostadsfömedling.
Börjar ni känna igen er? Är det inte så det fungerar än idag! Häromdagen var statsministern ute och seglade lite snett då han tycker att hyresrätter är inget för de attraktiva områdena i centrala Stockholm. En ganska intressant upplysning. Bloggrannen MC tar upp frågan i sin blogg och översätter bl a byggnadsbehoven till Gnesta förutsättningar.
Partipolitiskt har vi varit ganska överens om att försöka ha en jämn blandning av hyres- och bostadsrätter i Gnesta samt givetvis egna hem. Själv har jag genom en plats i Gnesta Hems styrelse under 2000-talet haft en ganska god insyn i verksamheten.
För närvarande byggs i stort endast bostadsrätter medan de senaste hyresrättbyggena var Gnesta Hems Cirkustomt och Bröderna Gustafsson på Österkärv. Problemet med hyresrätter är att produktionskostnaderna är så höga att ingen har råd med hyran. Byggsektorn torde vara den enda sektorn med stadigvarande prishöjningar utöver index.
Tidigare fanns ett stöd för produktion av bostäder, numera borttaget för flera år sedan. Skall man i någon nämnvärd omfattning kunna bygga fler bostäder, som passar de flestas boendekarriärer, erfordras fler hyresrätter. Idag skuldsätter sig många till stora belopp för att kunna köpa en bostadsrätt. Det är en icke helt bra utveckling, som egentligen förutsätter kontinuerligt stigande priser.
Stockholms centrum är färdigbyggt och klarar ej fler bostäder. Det innebär att fler bostäder behövs inom inte allt för långt avstånd från City. Dessa nya bostäder bör ju helst uppföras där det finns tillgång till pendel eller regionaltåg. Med dessa tåg kan man ta sig på runt 40 minuter till Stockholms City. Det är faktiskt snabbare än att åka tunnelbana från Hässelby i västra Stockholm till City.
Byggandet måste dock bli billigare och utsättas för en betydligt större konkurrens än de fem bolag, som behärskar bostadsmarknaden. Även en anpassning av svenska byggkrav till mer EU-standard, skulle kunna förbilliga bostadsproduktionen.
Gnesta är ju en utpräglad egna hem kommun. Men i kommunen finns ovanligt många hyresrätter enbart i GH ca 850 st. Men som sagt inga lediga lägenheter. På gång närmast med bostadsrätter är nu Vackerby Hage 2. Det verkligt stora projektet med både hyres- och bostadsrätter är Prästhopen (Frösjö Strand). Men när detta ganska stora projekt kommer igång står fortfarande skrivet i stjärnorna!
En ganska pessimistisk blogg i livets mittfält. Vi värnar om små minoriteters existens, som judar o romer samt kvinnlig jämställdhet och rättvisa för pensionärer i skattesystem, vård och omsorg. Vi företräder en liberal syn på energi- och klimathot baserad på teknik och forskning. Vi är numera pensionerad med ett långt arbetsliv bl a inom försvaret. Vi intresserar oss för språk och det latin vi aldrig lärde oss. Dum inter homines sumus, colamus humanitatem!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar