Den grekiska tragedin hade sin höjdpunkt ca 400 år fkr men verkar nu återigen efter 2000 år. Den dåtida grekiska tragedin utgjordes av en teaterkonst, som om utvecklades under antiken. Teatrarna var under antiken centrum för skeendet i Grekland. I föreställningarna förekom hybris, dvs övermod. Den som led av hybris kunde drabbas av gudarnas straff. Åskådare och mentor vid denna tid var bl a Aristoteles.
Historien återupprepar sig grekerna drabbades någon gång under 90-talet av hybris och 2001 införde man Euron, som betalningsmedel. Spelplatsen är nu det grekiska parlamentet och aktörerna politiker. Någon Aristoteles existerar ej längre. Flera regeringar har vilselett EU om den grekiska ekonomin. Den nuvarande socialistiska försöker nu bringa ordning i detta kaos.
För oss som frekvent semesterade i Grekland förstod man i början på 2000-talet att något var fel. Plötsligt kostade en "grekisk sallad" 30 kr och mat och service i övrigt blev 50% dyrare över en natt när man bytte från Drachmern till Euron. Detta har oxo resulterat i att familjens besök i Grekland minskat avsevärt till förmån för Spanien och då givetvis Kanarieöarna. Spanien har aldrig varit ett lågprisland med även detta land blev betydligt dyrare efter 1999 då Euron infördes. Dock erbjuder Kanarieöarna fördelen med bra värme året runt.
Greklands tragedi förutom dåliga politiker, korruption mm är att Drachmern värderades för högt mot Euron och en fiktiv hög kostnadsnivå skapades. Idag är det så dyrt att inte ens den vanliga grekiska familjen går ut på kvällen och äter, vilket var vanligt förr. En gemensam europeisk valuta förutsätter givetvis att medlemmarna lever upp till det gemensamma regelverket. Detta synes vara svårt för flera medelhavsländer.
Den grekiska tragedin fullföljer sina antika traditioner. Nu ber man även om hjälp av dem man försökt föra bakom ljuset. Sannerligen en grekisk tragedi!
En ganska pessimistisk blogg i livets mittfält. Vi värnar om små minoriteters existens, som judar o romer samt kvinnlig jämställdhet och rättvisa för pensionärer i skattesystem, vård och omsorg. Vi företräder en liberal syn på energi- och klimathot baserad på teknik och forskning. Vi är numera pensionerad med ett långt arbetsliv bl a inom försvaret. Vi intresserar oss för språk och det latin vi aldrig lärde oss. Dum inter homines sumus, colamus humanitatem!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar