En ganska pessimistisk blogg i livets mittfält. Vi värnar om små minoriteters existens, som judar o romer samt kvinnlig jämställdhet och rättvisa för pensionärer i skattesystem, vård och omsorg. Vi företräder en liberal syn på energi- och klimathot baserad på teknik och forskning. Vi är numera pensionerad med ett långt arbetsliv bl a inom försvaret. Vi intresserar oss för språk och det latin vi aldrig lärde oss. Dum inter homines sumus, colamus humanitatem!
onsdag, december 19, 2018
Gnesta faller som en sten i SKL skolranking!
Det är inte bara Oxelösund som faller tungt i Sveriges Kommuner och Landstings skolranking 2018. Gnesta tappar från plats 79 till 253. 2017 innebar ju ett lyft men nu är man tillbaka i bottenligan igen.
tisdag, december 11, 2018
Sjukvården i Sörmland - Ett svart hål!
Landstinget som nu styrs av socialdemokrater, vård för pengarna och centerpartister är näst sämst i landet på sjukvård! Fråga mig, jag vet!
torsdag, december 06, 2018
Vad vill Centerpartiet i Gnesta?
I valet 2018 fick Centerpartiet 33% av rösterna i kommundelen Gåsinge-Dillnäs med centralorten Laxne. Bakgrunden till denna framgång och ävenså i Björnlunda och Stjärnhov är en mångårig ökenvandring som invånarna fått kännas vid. Efter det att Johan Rocklind(S) tog över rodret för 8 år sedan har knappast någon investering skett i ytterorterna, där hälften av invånarna finns. 2014 sällade sig den moderata skaran till Rocklinds styre.
Centerpartiet profilerade sig starkt i valrörelsen för ytterorternas utveckling. Man framstod som ett ljus i ett investeringsmörker. Därför synes det märkligt att Centerpartiet med oppositionsrådet Håkan Ekstrand i spetsen synes ingå i den styrande majoriteten S och M genom budgetstöd. Ungefär som vänsterpartiet stödjer den socialdemokratiska regeringen.
Det är verkligen att inte utnyttja den guldposition, som C nu har. Man kan ju i princip diktera villkoren för S och M men hukar sig och verkar bli någon slags tigande partner. Det var knappast vad vi förväntat oss efter S och M svek mot medborgarna; ett efter valet tigande Centerparti. Förfarandet har även väckt kritik från V, MP och FI!
Detta kan förvisso repareras de kommande åren men då får man bedriva den politik, som man så framgångsrikt förde till torgs under valet. Gör man detta så kan även Håkan Ekstrands något märkliga position som "oppositionsråd" legitimeras! För 2019 har man ju accepterat lagd M/S-budget. Vi när en förhoppning att 2020 blir annorlunda.
Länk: https://www.centerpartiet.se/lokal/sodermanland/gnesta/startsida
måndag, november 05, 2018
Logiskt tänkande förmodligen en bristvara i Riksdagen!
Efter att ha varit vittne till ett skådespel, där det uppenbarligen inte finns några gemensamma nämnare. Börjar vi lätt undra över det logiska tänkandet bland våra förtroendevalda.
- Moderaterna liksom kristdemokraterna vill styra med alliansen (minoritet).
- Socialdemokraterna kan tänka sig styra med V+MP+L+C (majoritet), vilket L+C förkastat.
- L och C vill att alliansen styr med stöd av S, vilket således S förkastat.
För en logiker blir då frågan:"Vad vill L och C"? Dvs vad är deras plan B eller nästa steg? Det som dessutom komplicerar frågan är att L och C "inte vill regera med stöd av SD". Man vill ej heller regera med stöd från V. När det gäller SD så regerade man faktiskt åren 2010-2014 med stöd av detta parti. Vidare har ju även S regerat 2014-2018 med stöd av SD.
Nu går frågan snart till omröstning i parlamentet och då måste alla bekänna färg. Men hur det skall gå till utan att dagtinga med vallöften undandrar sig min bedömning. En ganska omöjlig situation således.
Klart är att det går en klar skiljelinje mellan socialism (den starka staten) och å andra sidan liberalism (den starka människan). Är det verkligen regeringskonfigurationen som är viktigast och inte förd politik? Politiken saknas fn i debatten. Är nyval med kanske nya och enklare deklarationer från partierna en lösning? Det nuvarande segheten och maktspelet skadar politikerkåren och då kanske främst alliansen.
onsdag, september 26, 2018
Bli inte allt för eniga i Gnesta
Socialdemokrater och moderater fortsätter sin styrning av Gnesta trots att man förlorade tre mandat och hamnar i minoritet. S och M åkte på rejäla förluster och särskilt gäller detta moderaterna som tappade två mandat i Laxne, Björnlunda och Stjärnhov.
Centerpartiet ställer sig utanför detta konglomerat, vilket torde vara klokt och partiets profil att hela kommunen skall leva, får ett fortsatt starkt stöd. Denna uppfattning delas ju även av V, L och MP. Efter sverigedemokraternas framgångar i ytterorterna kanske det t o m finns majoritet för en mer rättvis fördelning av kommunens gemensamma resurser.
En klok betraktelse finner vi idag i Södermanlands Nyheters ledare https://www.sn.se/ledare/bli-inte-allt-for-eniga-i-gnesta/ signerad Olof Jonmyren.
Centerpartiet ställer sig utanför detta konglomerat, vilket torde vara klokt och partiets profil att hela kommunen skall leva, får ett fortsatt starkt stöd. Denna uppfattning delas ju även av V, L och MP. Efter sverigedemokraternas framgångar i ytterorterna kanske det t o m finns majoritet för en mer rättvis fördelning av kommunens gemensamma resurser.
En klok betraktelse finner vi idag i Södermanlands Nyheters ledare https://www.sn.se/ledare/bli-inte-allt-for-eniga-i-gnesta/ signerad Olof Jonmyren.
fredag, september 21, 2018
Valet i Gnesta en fråga om stad och land!
Vi
har ju tidigare noterat att de flesta investeringar som sker i Gnesta
tillfaller tätorten. I Gnesta bygger man om Storgatan för 15
miljoner medan Laxne i norra kommundelen inte ens har trottoarer trots tung trafik på väg 223.
Valet
i Gnesta blev ett val mellan stad och land. Den regerande duon S och M fick
vidkännas 4%-iga förluster i kommunen. Ser vi till fördelningen mellan
tätorten Gnesta och ytterområden syns missnöjet tydligt i
valresultatet.
Vinnare
i valet är centerpartiet och sverigedemokraterna. C ökade visserligen med bara
ett mandat men i Laxne (Gåsinge-Dillnäs) fick man över 33% av rösterna. I denna
kommundel tappade MP 75% av sina tidigare röster. Även moderaterna fick sig en
rejäl känga och tappade 11%, vilket är nästan 50% av tidigare röster. Socialdemokraterna klarade sig bättre på
landet men tappade 7% i centrala Gnesta.
Vinnare
Sverigedemokraterna
ökade med 7,1% till 13,9% och fick 5 mandat. I Laxne blev partiet näst störst
med 17,6%. Centerpartiet ökade i alla ytterområden och fick totalt 16,1%.
Feministiskt initiativ fick även ett mandat i fullmäktige.
Förlorare
Miljöpartiet
som tappar hälften av sina väljare; får 6,9% och tappar därmed två mandat.
Moderaterna
som totalt får 23,1% i kommunen tappade 11% i Laxne, 8% i Dansut (som ju till
större delen är landsbygd), 7,4% i Björnlunda och 5,5% i Stjärnhov. M tappar nu två mandat i ytterorterna och får
totalt 7 mandat i fullmäktige..
Det
kostar uppenbarligen på att regera tillsammans med socialdemokraterna. Det har moderaterna nu
säkert insett. Missnöjet med den snedfördelning som finns mellan Gnesta tätort
och övriga kommundelar gav ett kraftigt utslag i valet. Varför miljöpartiet
kollapsade beror nog på den allmänna inställningen till partiet samt en generationsväxling i Gnesta.
Hur styret skall se
ut framgent i Gnesta är tämligen osäkert. Rödgröna och allians har vardera 13
mandat och sverigedemokraterna som vågmästare 5 mandat. Centerpartiet med stort
fokus på ytterområdena med nära hälften av befolkningen borde dock lämpligen ingå
i det framtida styret för att häva nuvarande snedfördelning mellan stad och
land!
Höstens val av nya
ordförande i kommunfullmäktige och kommunstyrelse blir avgörande, då ordförande vid lika röst har utslagsröst.
tisdag, augusti 21, 2018
Vad vi skrev för fyra år sedan 2014!
Alliansens problem - Sverigedemokraterna!
Utan det uppdykande Sverigedemokraterna hade Alliansen med stor säkerhet vunnit valet. Alliansens problem har således varit de närmare 850.000 väljare som röstat på detta parti. Nu kommer dessa röster åtminstone en tid att vara ett större problem för Socialdemokraterna.
Många är nu analyserna av varför det gick som det gick. Göran Carstorp ställer den något retoriska frågan i Södermanlands Nyheter. Han vet nog innerst inne, att det beror på dessa 850.000 väljares omänsklighet och elakhet. Dvs att de är fascister och främlingsfientliga. Två ord som ofta missbrukas och används felaktigt. Se nedan.
När man var liten var t o m de stora, rödhåriga och skånsktalande fotbollsspelarna från Malmö FF, som man mötte på Råsunda läskiga och något man kände rädsla för. Det avtog så småningom när man blev äldre. Men ingen kom på tanken att man var främlingsfientlig.
Det finns dock en ökad skara publicister, som på ett mer strukturerat vis försöker analysera varför så många väljer Sverigedemokraterna. T ex SvD:s ledarredaktion, Thomas Gür i Nya Välfärden, P J Linder, Axess och Anna Dahlberg, Expressen. När det gäller vänstermedia som SVT:Rapport och Aftonbladet befinner man sig fortfarande på infantilnivån!
Anna Dahlberg, Expressen: "Det saknas en redovisad integrationsplan."
En något bättre analys av varför 850.000 väljare röstar på SD fick vi i gårdagens SVT: Aktuellt av Expressens Anna Dahlberg och i viss mån Aftonbladets Katerine Kielos. Ja Dahlberg hade begripit vad journalisterna var ute efter medan Kielos mest blabbade vänster-höger. Det som dessa 850.000 väljare saknar är en integrationsplan, som visar helheten hur flyktingmottagningen skall kunna implementeras med finansiering av boende, skola och sjukvård. Det saknas helt några redovisade planer. Man klarar inte ens att uppskatta kostnaderna för skola och sjukvård utöver migrationsverkets kostnader. Detta oroar!
--------------------------
Dvs: Hur skall man ta emot 80.000 människor per år utan att det byggs bostäder och att skolor och sjukvård utökas? Just nu råder kris inom bostadsförsörjning och pensionssystem. Vidare inom sjukvård, skola och äldreomsorg, som alla synes vara underfinansierade. Statens bidrag till detta via landsting och kommuner (75 miljarder) har inte utökats nämnvärt de senaste 10 åren.
Alliansregeringen borde ha redovisat och diskuterat integrationen och inte sökt mörklägga problem eller möjligheter. Eftersom en majoritet av SD:s väljargrupp tidigare röstade för Alliansen, så är partiet Alliansens problem och därför måste man i första hand gå i närkamp med SD:s politik, annars kommer partiet bara att öka än mer. Men man måste sluta att infantilt ropa på rasism och främlingsfientlighet, vilket folk torde vara ganska trötta på vid detta laget.
Dessutom har det väl blivit allt för stort fokus på denna enskilda fråga. Det måste vara betydligt viktigare att hantera jobb/näringsliv, skola för en fortsatt bibehållen möjlighet till en framtida rik välfärd!
I Tyskland går nu Alternative für Deutschland, AfD kraftigt framåt. I delstatsvalet häromdagen i Brandenburg fick partiet 12% av rösterna. Alla vanliga partier är rasande (wütend) på att det även i Tyskland håller på att sticka upp ett "populistiskt" parti, som drar röster. Skillnaden mellan den svenska och tyska offentliga debatten är att man inte ropar på rasism eller främlingsfientlighet i Tyskland utan tar debatten mot AfD på en mer saklig politisk nivå.
Att bara skrika vargen kommer stup i ett är inte särskilt framgångsrikt i ett längre perspektiv. Man måste göra något åt det!
Att ge ord nya betydelser
Fascism förekommer på såväl yttersta högerkanten (nationalsocialism) som yttersta vänsterkanten (kommunism). Främlingsfientlighet (främlingsrädsla) heter xenofobi på ett finare språk och är inget man djävulskt planerat i sin hjärna utan är en känsla/rädsla inför främlingar; dvs alla främlingar utan koppling till etnicitet!
Däremot finns det människor som aktivt motverkar vissa etniska grupper på olika vis. Det är en organiserad främlingsfientlighet, vilket har en helt annan status. Men att mor Anna skall få epitetet rasist för att hon är rädd för främlingar är givetvis Orwellskt övervåld. Därför menar vi på denna blogg, att de som ropar "rasist" ofta är det själva i viss mening!
Prenumerera på:
Inlägg
(
Atom
)