lördag, augusti 31, 2013

Lundsberg ett odemokratiskt beslut!


Skolinspektionen har beslutat att stänga Lundberg p g a misshandel av två elever. Samtidigt undviker Skolinspektionen nogsamt att inte stänga skolor där det förekommit betydligt grövre brott, som våldtäkt och förnedring av flickor!


Varför Skolinspektionen stoppar huvudet i sanden och låter skolor med med betydligt allvarligare kriminalitet fortsätta att verka som ingenting har hänt medan man stänger en skola med minimal dito är tämligen oklart. Men de s k internaten har ju alltid varit lovligt villebråd för extremvänstern och Skolinspektionen tar väl intryck av de media som mer eller mindre pläderar för planhushållning!



Vår första kommentar till detta elände var att det naturligtvis blir en juridisk fråga och ärendet ligger nu inte oväntat hos Förvaltningsrätten i Göteborg för avgörande. Givetvis står stora ekonomiska frågor på spel! Kanske även för kommunala skolor!


Internatskolorna är bra och icke numera bara en tummelplats för en överklass. Det är många svenskar utan rikedom som p g a bl a utlandstjänst ser dessa skolor som en given fördel att deras barn har fortsatt kontakt med hemlandet. 


Varför hacka på något som är bra? Bättre då att koncentrera sig på skolor där det är värre ställt. Detta torde vara ett demokratiskt minimikrav!

Kroatien ett värdigt EU-land?

Det nya EU-medlemslandet Kroatien har lyckats med konststycket att på bara några veckor göra sig rejält osams med Bryssel. Det handlar om att landet i strid med EU:s regelverk vägrar lämna ut en mördare och krigsförbrytare vid namn Josip Perkovic.


Vi har ju tidigare haft våra dubier kring Kroatiens inträde i EU och farhågorna besannas ganska omgående. Perkovic var ju gammal kompis med Franjo Tudjman, "skaparen" av det moderna Kroatien. Men landet har många lik i lasten inte minst kring fördrivningen av serber på 1990-talet och judeutrotningen tillsammans med Adolf Hitler.

På denna blogg kan man även läsa http://gbenedicks.blogspot.se/2013/07/kroatien-ny-medlemsstat-med-blandade.html.

Men läs gärna Richard Swartz ledare i dagens DN!


Pokerspel i Gnesta med de äldre som insats!

Vi har skrivit spalmeter om den rödgröna majoritetens oförmåga att hantera äldreboendet på Liljedalshemmet. Nu har kommunen missat chansen att köpa lokalerna av Landstinget. Man håller senfärdigt och yrvaket på att kontrollera hur man skall kunna etablera något nytt äldreboende på rekordtid.


Man kan nog utan att ta till överord att de rödgröna spelar poker med äldreomsorgen, som insats. Det påvisar väl ganska tydligt denna konstellations inställning till de äldre invånarna; de som skapat dagens Sverige!


Håller man inte dessutom på och bygger om köket på Liljedalshemmet? Till vad nytta? Och varför är det alltid Nils-Erik Selin, som måste besvara pressens obekväma frågor? Finns det ingen politisk ledning i kommunen?


Läs gärna även:

http://gbenedicks.blogspot.se/2013/07/gnesta-kommuns-socialistiska-majoritet.html

http://gbenedicks.blogspot.se/2011/11/liljedalshemmet-haller-pa-att-bli-en_22.html

http://gbenedicks.blogspot.se/2011/11/gnesta-saknar-politisk-ledning_15.html

tisdag, augusti 27, 2013

Eskilstuna den stolta fristaden

Vi har alltid undrat över vad Eskilstunas devis: "Den stolta fristaden" innebär? Staden besöks då och då främst för besök på Mälarsjukhuset men även för att ibland handla i Folkesta. Att ge sig in i stadskärnan undviker vi mht all skottlossning och våldsdåd, som denna stad drabbats av.


Den stolta fristaden består då av, enligt kommunens hemsida, att man är modiga och utmanar, man välkomnar olikheter och idéer och man tar ansvar för en trygg och hållbar framtid.

Hur den kriminella aspekten passar in  i resonemanget verkar vara höljt i dunkel! Staden liknar nu mest Tombstone, Arizona 1881. Eskilstuna tingsrätt hjälper ju knappast till att upprätthålla lag och ordning utan frikänner oftast buset! När skall staden få sina egna Earps, som återställer kommunens visioner? 

Siavosh Derakhti förste mottagare av Raoul Wallenberg-priset!

Som 18-åring upptäckte Siavosh Derakhti med rötter från Iran, att judar ofta trakasserades i hans hemstad Malmö. Han tog då initiativet till en förening mot antisemitism.

Han får på Raoul Wallenbergs memorial Day ta emot det första och nyligen instiftade Raoul Wallenberg-priset med motiveringen: "Genom sitt enskilda initiativ och genom att idéellt engagera sig mot främlingsfientlighet har Siavosh Derakthi blivit ett positivt exempel i Malmö och Sverige. Han är en förebild för andra i sitt engagemang och visar att en enda människas beslutsamhet att inte acceptera växande intolerans kan få betydelse."

Prissumman är på 100.000 kronor och finansieras av regeringen! Vi kan bara gratulera Siavosh till både pris och sina insatser. Det skulle behöva fler smed samma inställning till livet och sina medmänniskor!


måndag, augusti 26, 2013

Tuesday 27:th of August is Raoul Wallenberg Memorial Day!

In Sweden we now celebrate the Memorial Day of Raoul Wallenberg, the Swedish diplomat who rescued tens of thousands of jewish people in Hungary at the end of the last war.


All over the world schools, places, parks etc have been named after Wallenberg. Many monuments have been raised to honour his memory. We can hardly find any other Swede with his fame!



It is quite exciting to be related to this person even  if the link spreads over quite a long period of time. Anyhow, the other day I found the shown photo in a drawer. This is Otto Benedicks pictured 1893 at the Gysinge Manor at age 23. He is the brother of my grandfather and could sure ride a horse!. He and my grandfather had an aunt named Sofie Benedicks who is the grandmother of the quite more famous diplomat Raoul Wallenberg!

Otto is burried at the church of Österfärnebo not far from Gysinge in Gästrikland! Raoul Wallenberg's last resting place is not known but he is sure not forgotten!

 

(Source Svenska släktkalendern 1936, families Benedicks, Wallenberg and Wising)

söndag, augusti 25, 2013

Det bränns för den odemokratiske statsmannen David Cameron

I den amerikanska avlyssningsskandalens spår efter avslöjandena av Edward Snowden får nu mer allvarliga konsekvenser efter det att den brittiska säkerhetstjänsten utan närmare förklaring anhållit en brasiliansk medborgare samt beordrat den liberala engelska tidningen The Guardian, att förstöra bevis mot USA och Storbrittanien om avlyssningen.


Chefredaktörerna för Nordens ledande tidningar Dagens Nyheter, Aftenposten, Politiken och Helsingin Sanoomat tar nu bladet ifrån munnen och anklagar i en artikel i engelska Observer Storbrittaniens premiärminister David Cameron för trakasserier mot enskilda personer och The Guardian i synnerhet.


Cameron torde därmed vara ganska illa ute och man kan ju undra över hur länge liberaldemokraten Nick Clegg kommer att stödja honom i detta avseende. Cameron och Brittanien har ju påträffats med byxorna nerdragna och det gillas givetvis inte.


Vi kan bara i vanlig ordning salutera Wolodarski i DN och hans chefredaktörskollegor i Norden. Vi känner oss särskilt bekymrade över att vår engelska favorittidning drabbas av David Camerons hantlangare!

onsdag, augusti 21, 2013

Visst kan Göran Carstorp åtalas för förtal

Sörmlands Nyheter har ju skrivit ett antal bra och belysande artiklar om Ryan Airs brister i säkerhet och personalhantering. En ganska informativ artikelserie, som givetvis gör att det nog inte blir Ryan Air, som förstahandsval framgent. Dessa artiklar ogillas av bolaget som hotar att stämma tidningen för förtal.


Enligt Public Service SR Sörmland och SVT i Stockholm kan inte en juridisk person åtalas för förtal. Det är nog en sanning med modifikation. Att ha en ansvarig utgivare är just det att det finns en ansvarig för vad som skrivs i tidningen och han är i högsta grad åtalbar. Det visar många tidigare domar mot ansvariga utgivare. Förtalsparagrafen i Brottsbalken finns i kapitel 5 eller i Tryckfrihetsförordning kap 7, paragraferna 14 och 15.


Däremot kommer Carstorp knappast fällas i en svensk domstol om uppgifterna är korrekta! Men att åtala går alldeles utmärkt! När det gäller SVT, som ofta återutsänder sina program worldwide går för övrigt att åtala i många andra länder!


tisdag, augusti 20, 2013

Cirkus i Gnesta



Att skutan Gnesta kommun har hamnat ur farleden och fastnat på en sandbank är väl de flesta numera medvetna om. Om besättningen finns det mycket att säga. Både på tjänstemannasidan och den politiska. Tyvärr så blir denna karusell ekonomiskt kostbar för kommunens invånare. Det kostar ofantliga summor att rekrytera nya chefer. Gnesta kommuns attraktivitet minskar drastiskt med dålig ledning. Den plötsligt uppblossande pendeltågskrisen visar med glasklar tydlighet att kommunens fokus och framför-hållning kunnat vara bättre!






När alliansen förlorade valet 2010 fanns det en kompetent och kunnig ledningsgrupp i kommunen bestående av:

Kommunchef         Nils-Erik Selin       
Kanslichef         Anneli Sagnérius
Ekonomichef        Marlene Bernfalk
Stadsbyggnadschef  Christer Andén  
Barn- och utb chef Mona Elveskog     
Kultur/teknikchef  Johan Ström
Socialchef         Susanne Sandlund


Det fanns dessutom en politisk ordförandegrupp med lång erfarenhet:
KS  ordf           Henric Sörblad(M)
BoU ordf           Ingalill Fredriksson(C)
Soc ordf           Ingrid Jerneborg(M)
MoB ordf           Sara Kinberg(FP)
KoT ordf           Mats Klasson(C)
KF  ordf           Bo Wingård(KD)


Av kommunens ledningsgrupp finns i höst bara Nils-Erik Selin och Christer Andén kvar. Övriga är uppsagda, har slutat eller sagt upp sig. Dessutom slutar Christer Andén 2014. Det torde inte vara särskilt svårt att förstå att detta är inte hållbart någon längre tid. De tongivande bland rödgröna politiker synes sakna den kompetens som erfordras för att leda en 500 miljoner kronors verksamhet.  


Cirkus kommunledning

Kommunalrådet Johan Rocklind har ju länge undvikit sin arbetsplats i kommunhuset av någon orsak. Numera vet vi att han ägnat mycken kraft åt att förkovra sig i samhällsvetarprogrammet på högskolan. 

Vice kommunalrådet tillika danspedagogen Kukkamaria Valtola-Sjöberg gör fortsatt märkliga uttalanden: "Vi skall inte anställa personal som har militär utbildning!" Detta uttalande torde vara helt oacceptabelt enligt svensk lag. Dessutom har ju dessa "militärer" en jämförelsevis fantastisk utbildning i samhällskunskap, psykologi, ledarskap mm. Något som Valtola-Sjöberg synes sakna. 


Dessutom verkar våra ledande kommunalråd ha det synnerligen svårt att sätta ner foten kring Liljedalshemmet. Under sommaren har lokaltidningen haft en artikel om att kommunen sviker de äldre invånarna! Ledsamt!


Cirkus socialförvaltning

Susanne Sandlund slutar och ersätts av Magnus Johansson, som lämnar efter ett år och tar med sig mellanchefen Helen Broberg. Chefen för den omdiskuterade hemtjänsten Josefina Ackelman-Thunholm säger upp sig. Nämndordförande Tom Jansson(S) slutar efter ett år. Under lång tid fanns ingen ordförande alls tills Birgitta Brus(S) tillsätts. Båda styrande kommunalråden har själva lagt sig i styrandet av nämnden. Ny socialchef (som vi ser fram mot) Marja Kammouna börjar dock i augusti 2013.


Cirkus kultur- och teknikförvaltning

Chefen Johan Ström får sparken efter en kortare tid av nämnden. Johan var förmodligen en av kommunens bästa rekryteringar under 20 år men ogillades av de rödgröna. Någon ny chef har inte tillsatts utan Bengt Klintbo, ekonom sköter det hela. Dock har den kontroversielle fritidschefen Mikael Karlsson slutat och ersatts med en betydligt mer kompetent kvinna. I nämnden har flera rokader gjorts under mandatperioden.

Under den rödgröna eran har även 8 chefer slutat inom denna förvaltning!


Cirkus barn- och utbildningsförvaltning

Kommunens i särklass tyngsta arbetsuppgift. Nämndordförande Ann-Christin Alderbrant(S) slutar och ersätts av det politiskt oprövade kortet Linda Lundin(S).  


Som lök på laxen så slutar även chefen Mona Elveskog. En ny chef har internrekryterats utan politisk consensus. Linda Lundin (26) skall nu förvalta 200 miljoner kronor om året.


Den nya förvaltningschefen således anställt en ny chef för Chill och samtidigt avskedat honom intill en kostnad för kommunen av 550.000 kronor. Dessutom anmäler Linda Lundin att det gör inget då vi kan ha tjänsten obesatt intill dessa 550.000 kronorna är betalda! 


Förmodad cirkus kanslienheten

Kommunens kanslichef Anneli Sagnérius och ekonomichef Marlene Bernfalk har sagt upp sig. Två oerhört viktiga personer som påverkar alla andra förvaltningar och styr verksamheten inom kommunen. De ekonomiska analyserna är oerhört viktiga både för chefstjänstemän och för ledande politikers vägval. Eftersom den styrande politiska eliten är oerfarna för att leda en verksamhet som omsätter ca 500 miljoner kronor varje år, är givetvis gedigna juridiska och ekonomiska underlag helt avgörande för goda beslut.


De styrande två kommunalråden bör kanske överväga sin positioner, som politiker i Gnesta kommun. I varje fall får man nog börja anstränga sig mer för att få det hela att gå ihop!

måndag, augusti 19, 2013

Finns det rika kommuner?

I en stort uppslagen artikel i dagens Svenska Dagblad, SvD meddelas att "Rika kommuner har läggre lärartäthet!" Detta måste man suga på en stund av flera skäl. Är det verkligen de kommuner med störst skattekraft, som är rikast? Enligt min mening nej. Dels har vi ett utjämningssystem mellan kommunerna, som nivellerar den skatt som faktiskt erhålls från staten - inte skattebetalarna, dels är det faktiskt ganska viktigt hur kommunen sköts och hur stora kostnader man har. I kommunen Skellefteå lever väl då man har ett eget vattenkraftbolag, som ger stora inkomster.


Intressant är att de inte särskilt begåvade text-TV författarna från SVT och TV4 nappar på detta utan några större analyser och vad vill SvD med denna artikel? Förment att Danderyd m fl "sviker" elever som skulle kunnat vara ännu bättre! Vilket måste betraktas som ett nonsens uttalande i ett jämlikhetsperspektiv.


Om vi tittar på Sollentuna så skulle denna kommun vara den 5:e "rikaste" kommunen i landet med en lärartäthet i stort på landets genomsnitt. Det satisfierar inte särskilt väl SvD påståenden. Skulle man kolla undersökningens standardavvikelse skulle den nog vara katastorfalt hög;  dvs vara värdelös att dra några slutsatser av. Kanske SvD borde ha anlitat någon statistiker i sina ambitioner!


Varför inte sätta lärartätheten i relation till kommunens bokslut och soliditet? Ett mycket bättre sätt att mäta eventuell rikedom!


Det enda mer intelligenta uttalandet i ärendet utgörs av Patrik Nimmerstam (C), ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Danderyd. Han säger, att eleverna i Danderyds grundskolor har de bästa betygen i hela landet, trots att kommunen har "sämst" lärartäthet.

– Vi har fokus på elevernas resultat. Frågan är hur mycket mer vi behöver satsa på skolan när vi har Sveriges bästa resultat.


Nej några "rika" kommuner finns inte i landet. Däremot ett antal med näsan något ovanför vattenytan och ett större antal som ofta får rejäla kallsupar. Men livbojen "skatte-utjämningen" håller alla ovanför vattenytan vare sig man sköter kommunen bra eller dåligt, vilket kanske inte alla har riktigt klart för sig - inte ens journalister med samhällsbevakning, som specialitet!


söndag, augusti 18, 2013

Green Tregaro och världspolitiken


När nu de flesta svenska framgångarna uteblir i friidrotts-VM i Moskva börjar journalisterna, att mer skriva om sådant, som inte har med idrott att göra. T ex om Emma Green Tregaros regnbågsmålade naglar. Rysslands inställning i vissa avseenden till homosexualitet ifrågasätts och i synnerhet stavhopps-världsmästaren Jelena Isinbajeva, som hade mage att försvara den ryska lagstiftningen.


På de svenska journalisternas skrivanden och inlägg kan man tro, att Ryssland är unikt i att behandla homsexuella dåligt! Den verkliga sanningen är att det är några få länder i världen, som behandlar homosexuella likvärdigt: Kanada, Brasilien och Argentina i Amerika, Sydafrika i Afrika samt hälften av EU:s medlemsländer i Europa (mörkblå färg på kartan).


Flera länder har döds- eller livstidsstraff som Saudi-Arabien, Iran, Sudan (mörkbrun och röd). Medan hårda straff förekommer i de flesta muslimska länderna i Afrika och Asien (ljusbrun). Man kan nog säga att kanske 10% av världens länder uppvisar humanitet i denna fråga. 


I detta sammanhang kan det vara viktigt att veta att Ryssland inte förbjuder homosexualitet, vilket man skulle kunna tro av skriverierna. Nu tog den ryska förståndiga publiken allt detta med ro. En storm i ett vattenglas och hejade lika mycket på Green Tregaro som någon annan. Det var sportsligt! Vi grattar dessutom Emma till årsbästa med 1,97!


fredag, augusti 16, 2013

Bilden av Gnesta: Amatörmässighet

Det styrande partierna i Gnesta de senast tre åren har kantats av ständiga affärer. Tidigare har två personer tillika partimedlemmar polisanmälts för oegentligheter med kommunens kreditkort runt ungdomsgården Chills verksamhet. 


Förvaltningscheferna lämnar kommunen i en allt stridare ström och nu avslöjar SN den mer eller mindre märkliga hanteringen av en ny chef till ungdomsgården Chill. Först blir han anställd och tre dagar senare avskedad med 16 månaders lön utan att ha jobbat en enda dag.


Man kan ju verkligen undra över hur den högst ansvariga nämndordförande Linda Lundin(S) 26 år tycker att förvaltningen skött denna fråga, när man gödslar med kommunens få ekonomiska resurser. Hela kalaset kommer att kosta över en halv miljon av skattebetalarnas pengar! Linda kan inte belastas för själva anställningsärendet, som har "hamnat i hennes knä!" Däremot har hon godkänt 16 månaders uppsägningslön!"


Bilden av Gnesta, som det så stolt står på hemsidan, torde numera skimra av Amatörmässighet!



Addendum

I lördagens SN framhåller kommunalrådet att personalutskottet godkänt avgångsvederlaget. Så är dock ej fallet. Dvs uppgiften är icke korrekt. Rocklind har ju tidigare sökt vilseleda allmänheten inte minst när det gäller den så kallade arvoderingsaffären. Bedömningen är att S-ledningen på egen hand tillåtit ett övermaga generöst avgångsvederlag! 

torsdag, augusti 15, 2013

Det är invandrare som skall göra't

Vilken tjej! Abeba Aregawi tog hem VM i Moskva på 1500 meter den klassiska och ädla distansen, Hon sprang som en gasell och visst blir man smått förälskad i denna fantastiska och lågmälda kvinna!

Ett stort föredömme för svenska kvinnor och män! Ett stort grattis levererar vi från Svinsjön!


söndag, augusti 11, 2013

Vi har tagit en semesterpaus!

Men snart kommer vi åter med nya kommentarer till de ekonomiska oegentligheter i Gnesta kommun, vem som tjänar på att vara avlönad politiker i Gnesta kommun.  


Vi kommer även att redovisa och aktualisera ett antal politiska teman; viktiga grundstenar i det politiska löfteslivet.  


Även i Sverige lurar synbarligen ett latent hot fortfarande mot små minoriteter. Vi kommer att redovisa och kommentera den sörmländska ankdammens giganter Radio Sörmland, Södermanlands Nyheter och Eskilstuna-kurirens inställning till antisemitism och rasism. 

fredag, augusti 02, 2013

Zigenarnattens offer hedras idag i Stockholm!

Idag hålls en manifestation på Raoul Wallenbergs torg för att hedra minnet av de 3.000 romer som mördades av nazisterna den 2:a till 3:e augusti 1944 i koncentrations-lägret Auschwitz. Det är nu fjärde gången som denna demonstration hålls i Stockholm. Det var ju inte enbart judar som skulle utrotas av tredje riket utan även romer, homosexuella, handikappade och oliktänkande hamnade i Hitlers dödsläger.


I en debattartikel i Dagens Nyheter påpekas idag, att även romer borde vara med när Förintelsens dag äger rum i januari varje år. Ett stort antal politiker, debattörer och andra har i detta inlägg just påpekat de reala förhållanden, som rådde i Tyskland under Hitlers regim.

torsdag, augusti 01, 2013

Efterlyses; vindkraftutbyggnad med mått och sans!

Riksdagsledamöterna Stefan Käll (FP Sörmland) och Christer Nylander (FP Östra Skåne) skriver idag på SN:s ledarsida att "Naturvärden måste gå före vindkraft som skadar miljön."


Deras synnerligen pregnanta inlägg får en genast att fundera över hur det ser ut i världen. Danskar och tyskar har ju satsat stort på vindkraft. Bägge länderna har stora energiförsörjningsproblem och släpper utan att rodna ut mest skit inom hela EU i form av utsläpp från kolkraft. Tyskland har ju beslutat att stoppa sina återstående kärn-kraftverk trots protester. I varje fall gäller detta innan det tyska valet i höst!

I Tyskland finns vindkraften i norra delen medan industrin finns mer söderut. Man bygger nu närmast desperat ut det tyska elnätet för att överhuvudtaget kunna överföra energi från norr (läs vindkraft och vattenkraft från Norge och Sverige).

Visst är det rimligt att bygga vindkraft, där det är effektivt; dvs där det blåser och finns eldistribution. Men att bygga i nationalparker eller kring sjön Dunkern i Sörmland är väl närmast ett helgerån! Hur kan man planera 150 meter (minst) höga vindkraftverk runt kulturmiljön Dunkern i Gnesta och Flens kommuner?

Planerna runt Dunkern om de kommer till utförande torde bli en av Sveriges största kulturmiljöskandaler på länge! Läs gärna inlägget i SN. Det är synnerligen tänkvärt!